Lideri G7: Međunarodni standardi su ključni za napredak

16.10.2017.

Na sastanku šefova država G7 koji je nedavno održan u Torinu, Italija, lideri G7 prepoznali su međunarodne standarde kao ključni faktor za napredak.

Deklaracija G7 ministara industrije i informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), glasi: “Učinimo da naredna revolucija u proizvodnji bude inkluzivna, otvorena i bezbjedna”. Time se ističe važnost promocije međunarodne saradnje u oblasti standarda kao “presudnom za napredak u svijetu povezanom digitalnom tehnologijom. Standardi su sredstva za promovisanje ekonomskog rasta, inovativnosti, produktivnosti, konkurentnosti i interoperabilnosti, povjerenja i sigurnosti u korištenju IKT-a”.

Deklaracija je rezultat dijaloga predstavnika G7 na najvišem nivou i njom se ističu prednosti procesa razvoja standarda koji uključuje zainteresovane strane iz širokog spektra oblasti. Na sastanku G7 je naglašeno “da bi vlade trebale podsticati inkluzivno okruženje za razvoj standarda [...] tako da tehnička rješenja odražavaju prioritete svih zainteresovanih strana, uključujući mala i srednja preduzeća i potrošače”.

Sergio Muhika, generalni sekretar ISO, svjetskog lidera u donošenju međunarodnih standarda, podržao je Deklaraciju, istakavši da su standardi od suštinskog značaja da se održi korak sa aktuelnim brzim promjenama:

“Standardi se vode potrebama tržišta i pružaju zajednički jezik kojim se ljudi širom svijeta mogu razumjeti. Time se stvara snažna platforma za inovacije, povezanost i ekonomski rast.

U digitalnom svijetu, međunarodni standardi pružaju osnovu interoperabilnosti koja je ključna za operativnost tehnologije. Na primjer, za međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka uređaju moraju koristiti komunikacione protokole. Time se postiže njihova kompatibilnost, a tu standardi imaju vitalnu ulogu.

Veoma nas raduje činjenica da su čelnici G7 to prepoznali kao faktor inovativnosti i napretka.”

Deklaracija G7 utemeljena je na G7 ministarskom sastanku o IKT i industriji, jednom od tri ministarska sastanka posvećena inovacijama koji su, u okviru italijanskog predsjedavanja, održani u Torinu 25-30. septembra 2017. godine. G7 čine predstavnici Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Japana, Italije i Kanade.

Izvor: ISO – International Standards are critical for progress, say G7 leaders