Svjetski dan turizma

27.09.2020.

Po prvi put u 40-godišnjoj istoriji Svjetskog dana turizma, zvaničnu proslavu neće ugostiti nijedna država članica agencije Ujedinjenih nacija - Svjetske turističke organizacije (UNVTO), već će zajednički domaćini biti države iz bloka MERCOSUR. Ovaj sporazum o zajedničkom domaćinstvu predstavlja duh međunarodne solidarnosti koja se provlači kroz turizam i koju je UNVTO prepoznao kao ključnu za oporavak.

Ovaj dan se obilježava u neizvjesnom kontekstu obilježenom razvojem pandemije COVID-19, čiji se kraj još uvijek ne nazire. To ima za posljedicu drastično smanjenje kretanja ljudi i do sad nezabilježene gubitke u sektoru turizma, kako međunarodnog tako i nacionalnog. Obustavljanje međunarodnih letova, zatvaranje aerodroma i granica, uvođenje strogih ograničenja putovanja, uključujući i domaća, izaziva krizu bez presedana u mnogim sektorima povezanim s turističkom industrijom. Postoji strah da će na kraju 2020. doći do smanjenja od oko milijardu međunarodnih turista, uz globalni ekonomski gubitak koji će rezultirati sa velikim gubitkom radnih mjesta u čitavom turističkom sektoru.

Turizam i ruralni razvoj – tema koju je Svjetska turistička organizacija odabrala za ovaj dan prije izbijanja pandemije COVID-19 – ukazuje na put prema mogućem oporavku u turističkom sektoru, naglašava se u poruci. Taj put započinje pozivom da se ozbiljno shvati i da se u praksi sprovodi održivi razvoj koji na polju turizma znači povećanje interesovanja za turističke destinacije izvan gradova, mala sela, zaseoke, malo poznata i manje posjećena mjesta, ona najskrovitija mjesta koja treba otkriti ili ponovno otkriti upravo zato što su očaravajuća i netaknuta, a nalaze se daleko od turističkih odredišta u kojima vladaju vječite gužve.

Institut preko svog tehničkog komiteta za turizam i srodne usluge doprinosi radu međunarodnog stručnog tijela ISO/TC 228 i učestvuje u razvoju  međunarodnih standarda čija primjena može doprinijeti razvoju svih oblika turizma.

Na web stranici Instituta https://isme.me/catalog pod ključnom riječi “turizam” nalaze se informacije o preko 200 crnogorskih standarda koji su identični sa evropskim i međunarodnim standardima.

Institut za standardizaciju Crne Gore, u svojim prostorijama, obezbjeđuje besplatan pristup sadržajima standarda svim akterima u industriji turizma i ostalim zainteresovanim stranama, uz prethodnu najavu na telefon +382 20 227 108.

Ugostićemo vas sa velikim zadovoljstvom.