Institut na sajmu u Budvi

26.03.2018.

Prepoznajući značaj razvoja turizma, posebno zdravstvenog turizma, prehrambene industrije i zaštite životne sredine, Institut za standardizaciju Crne Gore je, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore, učestvovao na sajmu koji je održan u Budvi u periodu od 22. do 24. marta 2018. godine.

Posjetiocima sajma predstavljen je djelokrug rada Instituta, poslovi donošenja crnogorskih standarda (MEST), kao i aktuelni tokovi standardizacije iz različitih oblasti.

Od posebnog značaja bila je komunikacija sa predstavnicima mikro, malih i srednjih preduzeća jer im je ukazano na značaj korišćenja standarda u praksi. Primjenom standarda postiže se kvalitet, bezbjednost proizvoda i usluga, minimizira se otpad, smanjuju se troškovi, unapređuje se efikasnost i konkurentnost, te se stvara šansa za izlazak na evropsko i svjetsko tržište.

Učesnicima sajma dostavljeni su promotivni materijali, liste crnogorskih standarda iz domena zdravstvenog turizma, prehrambene industrije i zaštite životne sredine, kao i časopisi iz tematskih oblasti koji opisuju proces standardizacije kako na nacionalnom tako i na evropskom i međunarodnom nivou.