Podrška uvođenju međunarodnih standarda

17.07.2019.

Odbor udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija, na sjednici održanoj 17. jula 2019. godine, razmatrao je između ostalog i međunarodni standard za upravljanje IT uslugama MEST ISO/IEC 20000-1:2017.

U radu su, pored članova učestvovali predstavnici Instituta za standardizaciju Ivana Vlahović, sekretarka nacionalnog tehničkog komitata ISME/TK E 013: Informacione tehnologije i Željko Gurešić, šef odjeljenja za informaciono-dokumentacione poslove.

Predstavnica ISME, Ivana Vlahović, upoznala je Odbor sa organizacijom i aktivnostima Instituta za standardizaciju i njegovim stručnim tijelima i pozvala privrednike da učestvuju u radu Tehničkog komiteta koji donosi standarde vezane za informacione tehnologije.

Njen kolega Željko Gurešić, prezentovao je međunarodni standard ISO/IEC 20000 koji se odnosi na različite aspekte upravljanja IT uslugama. Ovaj međunarodni standard određuje zahtjeve za sistem upravljanja uslugama (SMS), koji obuhvata planiranje, uspostavljanje, primjenu, rad, praćenje, preispitivanje, održavanje i poboljšavanje sistema upravljanja uslugama. Ovo može pružiti bolje razumijevanje potreba kupaca i ponuditi bolju vrijednost za klijente u pružanju usluga, dajući trajnu vidljivost i omogućujući stalno poboljšanje.